Translate

vineri, 19 aprilie 2013

No Comment...

Salut, amice. Mă bucur că citești aceste rînduri și deci, ai vizitat blogul meu. Astăzi am decis să nu mă expun asupra problemelor  de confruntare politică. Mi-e silă de politicienii noștri și jocurile lor murdare în care ne atrag fără ca să conștientizăm măcar acest fapt. Evident, să nu accentuez anumite momente va fi imposibil, dar totuși scopul meu de bază este altul și anume - analiza relațiilor de coabitare între membrii aceleeași societăți, dar cu viziuni diametral opuse.Decizia mea nu este întîmplătoare. După ce președintele PCRM Vladimir Voronin, fiind invitat la ULIM, a aborbat problema limbii (vezi aici), au apărut de la sine cîteva întrebări: „Dar ce , de fapt, crede societatea civilă? Fiecare dintre noi ce limbă crede că vorbește?” Pentru mine personal nu a fost și nici nu este o problemă. Eu am o poziție clară și fermă pe marginea acestui subiect. Dar nu uit nici pentru un minut că trăiesc în Moldova, iar aici, oricît de paradoxal nu ar suna, este posibil orice. Din aceste considerente, pe la miezul nopții, pe pagina mea de pe o rețea de socializare (apropo ce se bucură de mare popularitate în țara noastră) am adăugat un sondaj. Întrebarea adresată era: „Tu ce limbă vorbești?” și propuse două alternative de răspuns: română și, repectiv, moldovenească.  Pentru ora 22.00 a zilei de azi rezultatele au fost următoarele: la sondaj au luat parte 1427 de persoane. 79,3%  (1131 persoane) dintre respondenți au afirmat că vorbesc limba moldovenească și doar 20,7 la sută (296 persoane) au susținut că vorbesc româna. Ok, la acest capitol cît de cît tabloul este clar. Fiecare este în drept să hotărască pentru sine și să aleagă opțiunea pe care o consideră el fiind cea mai potrivită. Eu conștientizez că problema identitară a fost și rămîne a fi una acută în RM.  Dar evidentă s-a dovedit a fi și alta – atitudinea și comportamentul nostru. Noi am uitat ce înseamnă a întreține un dialog civilizat, în schimb am reținut bine că în toate problemele noastre este vinovat oricine numai nu noi înșine. Astfel, urmărind comentariile unora dintre cei intervievați, am constat cu stupoare că mai are de parcurs o cale lungă Republica Moldova pentru a deveni un stat cu adevărat civilizat, cu oameni culți și intelegenți, care știu cel puțin să-și exprime ideile și opiniile cu tact, fără atac la persoană și fără a utiliza jargonul de cartier sau argoul. Pentru mine a fost surprinzător să urmăresc că nu doar tînăra generație recurge la un limbaj mai puțin literar (dacă poate fi numit astfel), dar nu rămîn în urmă nici cei care se consideră a fi oameni maturi, care pretind că știu ce înseamnă viața și ne pot oferi din acest motiv lecții pe care trebuie să le urmăm cu strictețe. Absurd, oameni buni.

Ce putem cere noi de la guvernanți dacă nu putem face regulă în propria noastră ogradă?
Cum putem cere noi altor popoare să ne tracteze de la egal la egal, dacă noi înșine nu cunoaștem ce înseamnă respect reciproc?
Cum vreți să fim auziți la nivel internațional, dacă nu ne auzim unul pe altul aici, acasă, în țara noastră?
Cum vreți să ajungem să avem un stat prosper, dacă sentimentul preponderent al ființei noastre este ura?
Cum vreți să urmăm calea progresului, dacă constatăm, de facto, regresul personal?
Șirul de întrebări poate fi continuat. Răspunsul ține de nivelul de cultură și personalitatea fiecăruia. Dar, să nu uităm că ceea ce ne unește probabil pe toți este dragostea de Patrie, de acest colțișor de pămînt unde ne-am născut, am crescut, am devenit ceea ce suntem. Deci, să fim demni de această țară. Să pornim schimbările începînd de la propria persoană. Să nu tragem mereu cu coada ochiului în ograda vecinului. Să învățăm să recunoaștem greșelile și să nu căutăm vinovatul. Pentru a fi auziți, trebuie să învățăm să ascultăm.

P.S. Educația este descoperirea progresivă a propriei ignoranțe. – Will Durant